Kiwanis Europe

SOCIAAL PROJECT KI-E 2023-24

1. Waarom een nieuw Kiwanis-project voor Oekraïne?

Helaas is de oorlog nog lang niet voorbij en kinderen en gezinnen blijven de onschuldige slachtoffers. Elke dag bereiken ons berichten over bombardementen die burgers treffen, soms ver van het front. Het eerste project van het Kiwanis Children’s Fund Europe was aanvankelijk gericht op het helpen van mensen die de gevechten ontvluchtten tijdens de grote vluchtelingengolf aan het begin van het conflict.

Dit nieuwe project is gericht op het helpen van kinderen en gezinnen in Oekraïne. De lokale bevolking beleeft nog steeds een nachtmerrie en vooral gezinnen en wezen worden zwaar getroffen door het conflict.

2. Hoe kunnen we gezinnen in Oekraïne helpen?

In tegenstelling tot het Kiwanis Children’s Fund-project, waarbij Kiwaniërs  in Roemenië vluchtelingen uit Oekraïne hielpen, bestaan er in Oekraïne weinig Kiwanis clubs die konden ingrijpen. Daarom was het nodig om een beroep te doen op reeds  bestaande instellingen in Oekraïne. Onze keuze viel op SOS Kinderdorpen.

3. Waarom SOS Kinderdorpen?

Deze organisatie runt al lange tijd kinderdorpen in Oekraïne. Door de oorlog hebben ze veel nieuwe opvangcentra voor ontheemde gezinnen opgezet, sommige samen met partners. Daarom kennen ze de situatie goed en hebben ze de nodige relaties om effectief op te treden.

4. Wat zijn de doelen van SOS in Oekraïne?
  • Eenoudergezinnen, wezen, gehandicapte kinderen en ernstig getraumatiseerde kinderen helpen.
  • Voorkomen dat gezinnen worden gescheiden en hen voorzien van essentiële hulp zoals veiligheid, voedsel, bestaansmiddelen, gezondheid en onderwijs.
  • Bescherming bieden aan kinderen in noodsituaties
  • Een vervangende gezinsomgeving creëren voor kinderen die hun familie hebben verloren
5. Hoe gaat SOS Kinderdorpen te werk ?

Kinderen en jongeren die hun ouders hebben verloren of bij alleenstaande moeders of pleegouders moesten vluchten, worden in veiligheid gebracht en professioneel verzorgd. Behoeftige gezinnen krijgen directe hulp om hen te helpen noodsituaties het hoofd te bieden en de opvoeding van hun kinderen te garanderen. Voor het jaar 2023-24 wil SOS minstens 170.000 mensen ondersteunen en de financiële behoeften worden geschat op 33 miljoen euro.

6. Hoe kun je het werk van SOS Kinderdorpen in Oekraïne steunen?

Kiwanis Europe doet een dringende oproep aan elk District, elke Divisie, elke Club en elk lid:

Steun deze actie met een donatie – de Oekraïense kinderen zijn u dankbaar!

Ons DNA als KIWANIËRS is om kinderen te helpen. Tienduizenden gezinnen in Oekraïne hebben ons nodig, hebben jou nodig! Laat ze niet in de steek!!

Bankgegevens voor clubs:

RekeninghouderKI-E ASBL
BankKBC
IBANBE43 7330 6307 6201
SWIFT/BICKREDBEBBXXX
Bericht voor de begunstigde  Social project KI-E 23-24 – 404623

Voor individuele donaties met een belastingcertificaat:

Elk district bepaalt, afhankelijk van de eigen situatie, de beste manier om individuele donaties te doen waarvoor een belastingcertificaat kan worden verkregen.

SOS Kinderdorpen biedt de mogelijkheid om individuele donaties rechtstreeks te doen aan nationale SOS-organisaties.  Geef de specifieke projectreferentie van je land op volgens de lijst, zodat je zeker weet dat de donatie naar het Oekraïense project gaat.

En hier is nog een ontroerende video over de tragische situatie in Oekraïne.

Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen!

Roland Franzi
Chair KI-E Social Project